FRIED BOURBON


Journalist Herman van der Horst schrijft al in 2007: "Fried Bourbon is een van de weinige bands die nog iets wezenlijks toevoegt aan een dikke eeuw blueshistorie. Het toeval wil dat die bands opvallend vaak uit België lijken te komen: Electric Kings, El Fish, Seatsniffers… Daar kan nu met de nodige tamtam Fried Bourbon aan toegevoegd worden. Vier jongens die overduidelijk geworteld zijn in alle hoeken en uithoeken van de blueserfenis, maar daar tegelijk geen greintje last van hebben. Een verrukkelijke band !

Fried Bourbon staat bekend om zijn originele benadering die niet alleen vakmanschap maar ook een dosis authenticiteit uitstraalt. Op hun nieuw album "Gravy Train" vertrekt Fried Bourbon vanuit Chicago zuidwaarts. Ze passeren oude grindwegen, verlaten kerkhoven en bouwvallige shacks. In Memphis overnachten ze in een groezelig motelletje op Lamar Avenue. Met een Oldsmobile Rocket 88 cruisen ze op Highway 61 naar Clarksdale, waar ze in Red's Lounge tot de vroege uurtjes jammen. Hun "onderweg" verhaal eindigt in een Greyhound bus richting Westkust.

Suggestieve teksten van zanger Steven Troch worden afgewisseld met het krakend hout en ijzer van de bluesharp. De gitaar van Tim Ielegems verzorgt de begeleiding en het rake solowerk. Met wat jazz in zijn linkerachterzak en blues aan zijn plectrum geeft hij stampvoetend de richting aan. Drummer Stefan Decoene en bassist Chris Forget zorgen voor een solide ritmesectie.

Als opvolger voor de veel geprezen cd’s "Natural Born Houdini" ( 2003 ) en "Boogie Blend Blues" ( 2007 ) ontving ook de cd "Deep Fried" ( 2009 ) zeer lovende reakties, zoals:

Fried Bourbon is als een komeet in de vaart der volkeren opgestoten. Het live in de studio opgenomen Deep Fried ! wijst ons er nog eens ten overvloede op waarom dit ook alweer terecht is. Klasse ! ( OOR Magazine – Marcel Haerkens )

In Deep Fried Boogie zou John Lee Hooker zich senang hebben gevoeld, terwijl in de Camel Chase de Spotnicks tegen de Ventures strijden en elders flarden Rolling Stones door de muziek waaien. Maar Fried Bourbon verlaagt zich nergens tot platte bluesrock, eerder waan je je in een juke joint, eind jaren vijftig, ergens in de buurt van Jackson, Mississippi. Fried Bourbon houdt de zaak levendig. ( JAZZ Magazine - Eddy Determeyer )

Waren hun vorige albums al een staalkaart van alle kruisbestuivingen die de blues heeft ondergaan, op Deep Fried ! gaat de band nog een stap verder door in het nummer Camel Chase een snuifje klezmer toe te voegen. Maar ook als Fried Bourbon dichter bij de blues blijft, is de muziek orgineel. In The River Styx klinkt overduidelijk de echo van John Lee Hooker door, maar diens stompe boogie blues wordt hier op eigentijdse manier vormgegeven. Fried Bourbon is een uiterst creatief gezelschap ! ( Revolver Magazine - Harry de Jong )

Meteen maar losbarsten: als je op je hoesfoto toppers als Gene Taylor en Roland van Campenhout terugbrengt tot figuranten dan heb je ballen zo groot als een Skippy bal ! Fried Bourbon beheerst werkelijk alle stijlen van de blues en weet een album als een radioprogramma neer te zetten. Deep Fried ! zet dit kwartet nog vaster op de kaart van de belgische blues en die kaart wordt Godzij dank steeds internationaler.( Gerry Jungen – Arrow Classic Radio )

Wat een veelkleurig muzikaal palet krijgen we voorgeschoteld: 'low down' blues wordt moeiteloos afgewisseld met 'Memphis style' boogie woogie en zelfs 'sinners' gospel. Dit alles verleent deze zeer genietbare plaat een sterk gevoel van authenticiteit. Deep Fried is een schitterende, rootsy bluesplaat.( Heaven – Marc Vos )

These guys play up a storm and are just a pleasure to listen to. Fried Bourbon serves up the blues like they came out of the Mississippi Delta and went to Chicago and yet they hail from ports far away !( CROSSROADS BLUES SOCIETY – Steve Jones )

Met het nieuwe album "Gravy Train" ( maart 2012 in de winkels ) en de vele festival-optredens bewijst deze formatie tot de top van de Benelux bluesscene te behoren. Fried Bourbon weet elke lokatie om te toveren tot een juke joint. Grote klasse !

BEZETTING:
Steven Troch - zang, bluesharp
Tim Ielegems - gitaar
Seppe Donvil - drums
Luk Michiels  - bas

BOEKINGEN: GENUINE MUSIC AGENCY
Postbus 1577, 4700 BN Roosendaal, Holland
Tel. 0165 - 553115    E-mail: info@genuinemusic.nl

 MEDIA PLAYER TRACKS

1

2

3

         HOME     BANDS      - Gene Taylor