LES CHATS CADIENS


Les Chats Cadiens speelt zydeco, oftewel de ‘vrolijke tak van de blues’. Deze band kenmerkt zich door een topbezetting en een unieke sound. Ook het repertoire is verrassend: vooral eigen composities, die een lange ervaring weerspiegelen met Deltablues, cajun-muziek en New Orleans ritmes.

In deze groep hebben de leiders van drie toonaangevende cajun-, zydeco- en bluesgroepen zich verenigd. Het zijn accordeonist Henk de Kat (oprichter destijds van La Blusa), zanger/bluesharpspeler en percussionist Hans de Vries (voorheen Louisiana Radio) en gitarist Willem van Dullemen (vroeger frontman van de Groovetones). Alle drie speelden ze diverse malen op het North Sea Jazzfestival. Zij worden ritmisch ondersteund door Jeroen Elfferich, een uit de jazz afkomstige drummer.

Het viertal is vooral geïnspireerd door Clifton Chenier, die in zijn jaren (1925-1987) 'de BB King op accordeon' was. Als telg van een vroegere slavenfamilie in de binnenlanden van de Amerikaanse staat Louisiana groeide Chenier op temidden van blanke cajuns, nazaten van Franse vluchtelingen uit Canada.

Die brachten rond 1750 hun traditionele Europese vioolmuziek mee naar de moerassen achter New Orleans. Toen rond 1900 de accordeon erbij kwam, ontstond een lekkere dansmuziek voor de zaterdagavond: de blanke cajun-stijl.

Rond 1950 kruidde Chenier daar vervolgens zijn Afrikaanse bluesritmes doorheen.
De gepeperde mix die zo ontstond noemde hij 'zydeco'.

In Nederland legde Henk de Kat, bandleider van Les Chats Cadiens, zich rond 1982 als eerste in Nederland toe op deze aanstekelijke accordeon-variant van de blues. Gaandeweg heeft hij daarin een heel eigen stijl ontwikkeld. Uniek is dat hij de baskant van zijn accordeon dusdanig doorversterkt, dat geen aparte basgitarist nodig is. Op uitnodiging van Paul Acket stond De Kat drie keer op het North Sea Jazzfestival. In 2004 werd hij uitgeroepen tot ‘Beste zydeco-accordeonist van Europa’.

Gitarist Willem van Dullemen is een autoriteit op het gebied van de Deltablues. Hij toerde in Amerika met virtuozen als mondorganist Lynwood Slim. Van Dullemen is een bevlogen solist, daarnaast speelt hij ook slidegitaar en ‘ouderwets’ fingerpicking.
De ritmische trein van de band wordt deels verzorgd door multi-instrumentalist Hans de Vries. Hij is bekend van zijn vroegere zydecoband Louisiana Radio, die baanbrekend was. Nu in Les Chats Cadiens is De Vries behalve als zanger te horen als meesterlijk bespeler van de bluesharp (mondharmonica) en verder wasbord, triangel en snare. Behalve op North Sea Jazz speelde hij ook op het jazzfestival van Montreux. De vierde man van de groep is Jeroen Elfferich, drumleraar van het conservatorium, een meester in ‘klein’ spel.

Met hun bijzondere stijl en hun intense inzet roepen de vier man van Les Chats Cadiens prachtig de sfeer van Louisiana op. Ze doen dat met vooral eigen nummers (beurtelings Engels- en Franstalig), die swingend en melodisch zijn en waarin invloeden doorklinken uit de zwarte blues van Chenier, de blanke cajunmuziek, een snuifje Tex-Mex en de jazz van New Orleans. Het zo opgebouwde originele repertoire van opwindende two-steps, moerasballads en bluesy cajunwalsen is veel gevarieerder dan gebruikelijk in het genre. Begin 2007 verschijnt een CD (‘French Accordion Blue’) met louter eigen composities.

BOEKINGEN:  GENUINE MUSIC AGENCY
Tel. NL 0165 - 553115    E-mail: info@genuinemusic.nl

         HOME     BANDS